dinsdag 13 april 2010

Column: Van winterblues naar lentekriebels

Wat een winter hebben we achter de rug! Het heeft zeker vijf keer royaal gesneeuwd hier in Limburg en de grond was lange tijd keihard. Het voordeel van het barre weer was natuurlijk wel dat er flink geschaatst kon worden. Helaas is het niet tot een Elfstedentocht gekomen maar ‘onze olympiërs’ zorgden in Vancouver voor veel ijsplezier en sleepten zes schaatsmedailles in de wacht. Niet alleen het weer was bar en boos. Ook de politiek kende roerige tijden. Na weken van onrust trok de PvdA dan toch de stekker uit het kabinet. En zo kwam er ook een einde aan Balkenende IV.

Op onze recreatiebedrijven hebben we het nog steeds te stellen met de winter 2009/2010. Door het slechte weer liggen veel bedrijven achter op de planning en komt de opening van het seizoen in het gevaar. Bedrijven die deze winter investeerden in bouwprojecten of infrastructuur kwamen in de problemen. Bouwvakkers hebben nog nooit zoveel ‘ijsvrij’ gehad als de laatste paar maanden en deadlines komen in het gedrang.
Vandaag kijk ik naar buiten en een voorzichtig zonnetje komt tevoorschijn. Heerlijk, je hoort weer vogels fluiten en je kunt de lente al bijna ruiken.

Eigenlijk gaan we helemaal nog niet zo’n slechte tijd tegemoet. We mogen opnieuw naar de stembus omdat we in een prachtig democratisch land wonen. Dit biedt weer nieuwe kansen, ook voor toerisme en recreatie! Tevens bereiken de berichten over de herstellende economie ons. Dit jaar wordt een jaar waarin het binnenlands toerisme verder aantrekt. RECRON deed onderzoek onder haar leden en bracht een rapport uit, waaruit bleek dat de vraag naar verblijfsaccommodatie toeneemt. Het CBS bevestigt dit bericht. In 2009 deden we het als sector vier procent beter dan voorheen.

Hopelijk brengt de paashaas ons in 2010 ook vier procent meer omzet. Dat zou wat mij betreft definitief een einde maken aan de winterblues en plaats maken voor nóg meer lentekriebels.

Jeske van Gerven

1 opmerking:

dennis zei

na een drukke winter waarin wij geluk hadden met onze verbouwing dat deze al wind en water dicht was voor de sneeuw periode inviel. heeft onze bouw planning niet in der war geschopt. Onze vaste gasten en oud gasten hebben al laten weten dat ze in hun nobjes zijn met de veranderingen binnen ons bedrijf en dit heeft bij ons nu al geresulteerd in een stijging van onze boekingen van +16% in vergelijking met andere jaren.
benieuwd naar ervaringen van ander bedrijven zie ik andere reacties graag tegmoet met vriendelijke groet dennis