donderdag 23 juni 2011

Ik kies!

We hebben het voor het kiezen in Nederland. In de supermarkt moet ik kiezen uit 27 verschillende soorten kaas en wel 15 soorten ontbijtgranen. Er zijn wel 15 types vakanties te onderscheiden en op www.footzy.nl staan 850 Nederlandse campings waaruit je moet kiezen wanneer je de volgende keuzes reeds gemaakt hebt:

1. We gaan dit jaar op vakantie
2. Ik wil een buitenvakantie
3. Ik wil kamperen
4. Ik wil in eigen land blijven

Sommige keuzes zijn de ‘moeite van het kiezen’ niet waard. Of je nu muesli eet met stukjes appels of met rozijnen, op een mensenleven is dit niet echt van belang. En met al die keuzemogelijkheden is het soms gemakkelijker om gewoon niet te kiezen. Zijn we niet gewoon ‘keuzemoe’ aan het worden?

Op 4 maart mochten we de naar de stembus voor verkiezing van de Raad van State. Slechts 56% van de stemgerechtigden brachten hun stem uit. Ook ik. De provincie maakt op hoofdlijnen beleid op ruimtelijke ordening waar ik mee van doen heb en kiest bovendien elke ambtstermijn enkele beeldbepalende projecten uit die op ruime (financiële) steun mogen rekenen.

Zo is onlangs bepaald dat er op 5 kilometer afstand van waar ik woon en werk een 100 hectare groot hippisch centrum moet komen. Het centrum moet internationale aantrekkingskracht hebben dankzij een Olympisch parcours en allerlei recreatieve mogelijkheden. De provincie bepaalt én betaalt. Er wordt in de eerste fase 5 miljoen euro gereserveerd voor de plannen. De moeite waard om voor naar de stembus te gaan? Ik vind van wel, want ik denk dat het plan een grote economische impact heeft.

Maar liefs 44% van de stemgerechtigden stemden in maart niet. Waren zij keuzemoe? Of vonden zij het niet de moeite waard om te kiezen?

In het najaar van 2011 gaan we met de RECRON Junior Club op zoek naar de invloed van de politiek in onze bedrijfsvoering. Het belooft een leerzame bijeenkomst te worden. De datum en het programma worden nog gecommuniceerd via www.recronjuniorclub.nl.

Geen opmerkingen: